Samhain: Son Hasat, Ölüler Diyarı ve Kehanet



Samhain, Pagan inanışının en önemli günlerinden birisidir. Günümüzde herkes bugünü Cadılar Bayramı olarak bilse bile günün temelinde bir kelt inanışı yatar.  

Samhain 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece gerçekleşir. Bugün bir sabbat günüdür. Sabbatlar paganizm kökenli festivallerdir ve toplam 8 sabbat vardır, bir araya gelerek yıl çarkını oluştururlar. Sabbat tarihleri doğa döngüsüne denk gelir bu sebepten Samhain artık yazın bitişi, kışın ve kasvetli günlerin başlangıcı anlamındadır.  




Bazı Samhain İnanışları 

Cermen paganizminde, 1 Kasım yazın bitimi ile son hasat günü olarak kutlanır. Aynı zamanda Tanrıça Hel’e adanmış Ölüler Günü’dür. Tanrıça Hel Ölüler Ülkesinin kraliçesi, Loki’nin de kızıdır. Halloween kelimesi Tanrıça Hel’den türemiştir.  

Kelt kültüründe ise bugün yılbaşı olarak kabul edilir.  Wicca’da da bugün yılın bitişi ve yeni yılın başlangıcıdır.  




‘’Durid felsefesine göre, varlık, varlık olmayandan çıkar, gün de karanlıklardan, yeni sene de en karanlık günlerden. Aynı şekilde sonraki gün, o günün batımından...’’  

Erhan Altunay/Kadim Cadılık Öğretisi 

 Samhain’den Halloween’a  

Samhain’in kökenleri M.Ö 4000 yılına kadar uzanıyor ancak günümüzde İrlanda, Paganlar, Wiccalar ve witchcraft ile uğraşan bazı insanlar dışında herkes bugünü Halloween olarak kutluyor. Hristiyan dininin yayılması ile kilise bu tarz inançların kültürlerini değiştirip içini boşalttı. Samhain önce Azizler Günü Arifesi ’ne daha sonra Cadılar Bayramı’na dönüştü.  

 



Samhain/Cadılar Bayramı Ritüelleri 

Bu özel günde insanların inanarak yaptığı bazı alışkanlıklar vardır. Örneğin hem Samhain hem de Cadılar Bayramı’nda yapılan balkabağına korkutucu yüz oyma işlemi. Bu yıllar öce şalgamlara yapılıyordu ancak bir Cadılar Bayramı’nda yaşanan şalgam krizinden sonra balkabağına dönüştü. Bu eylem günümüzde bir popüler kültüre dönüşse de önceden insanlar bunu evlerine kötü ruhlar girmesin diye yapıyordu. Çünkü Samhain/Cadılar Bayramı gününde hortlaklar, periler, kötü amelleri ruhların bizim dünyamızda dolaştığına inanılırdı. Bu amaç doğrultusunda yapılan bir diğer şey ise kostüm giymek. Yine bu günlerde bu eylemin içi boşaltılmış olsa da bunu sebebi ruhlardan korunmaktı.  




Bir diğer inanış ise sofraya fazladan tabak koymak. 31 Ekim’de ölüler diyarı ile aramızda bulunan perde kalktığı için bugün ölmüş atalarımızın bizleri ziyaret edeceğine ve onları onurlandırmak için hem sofraya fazla tabak koyulması gerektiğine hem de pencere önlerinde beyaz mum yakılması gerektiğine inanılırdı.  


Bugünü Samhain olarak geçiren Paganlar, Wiccalar ve witchcraft ile uğraşan insanlar ise gecenin enerjisinden faydalanarak çeşitli koruma tozları, büyü keseleri, kehanet iksirleri yaparlar. Bugün bir nevi kehanet günüdür. Fal bakılır, pandül kullanılır ve sorulara cevap alınır. Altar oluşturulur ve ölmüş atalar onurlandırılır.  




  

Cadılar Bayramı’na Seneler Sonra Denk Gelen Mavi Dolunay 

En son 2001 yılında bugüne denk gelen dolunay yıllar sonra yeniden gerçekleşiyor. Herkes bunu iyi yorumlamıyor tabii. Normalde bir yılda 12 kez dolunay olur ancak bu yıl 13. Dolunay gerçekleşiyor. 13 sayısı cadılar hariç diğer tüm insanlar tarafından lanetli görülüyor. Peki ama bu mavi dolunay ne anlama geliyor? En son mavi dolunay 2018 de yaşandı. En son Cadılar Bayramı’na denk gelen mavi dolunayın senesi ise 1944. Bu gece sanılanın aksine ay mavi gözükmeyecek sadece 13. Dolunay gerçekleşeceği için bu duruma mavi ay adı verilmiş.  

Dolunay Pagan inanışlarında önemli bir yere sahiptir çünkü ayın enerjisinin en yoğun olduğu evredir. Ve yıllar sonra dolunayın Samhain’e denk gelmesi ayrı bir hava yaratır.  





İnancınız ne olursa olsun bu Samhain hepimize ışık ve iyi enerji sunsun!  

Samhain, Son Hasat Kutlu Olsun!  




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Amortentia: nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır?