Sonun Başlangıcı: Yule
Kederli değilim kış gelse bile, Güneş Tanrısı doğdu üzerimize.
21 Aralık, kış gündönümü.
Bugün güneş ışıkları Oğlak Dönencesine dik gelir ve kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede ise kısalmaya başlar.
21 Aralık birçok kelt ve topluluk tarafından önemli ve kutsal bir tarihtir. Paganların Yule, Romalılar'ın Satürnalya, Eski Türklerin ise Nardugan ismini verdiği bugün kışın ayazına ve karanlığına rağmen, sihri, neşeyi ve birliği simgeler.
Paganizm'de doğa döngülerini temsil eden sabbatlar vardır. Bunlardan en önemlisi de kış gündönümüne denk gelen Yule.
Paganlar için bugün oldukça önemlidir çünkü inanışa göre Güneş Tanrısı bugün yeniden dirilir. Artık günler daha uzun, ışıklı ve verimlidir. Soğuğun her zaman kötü ruhları çektiğine inanılır o yüzden bu gece çeşitli ateşler yakılır. Bunlardan birisi kütük yakma eylemidir. Paganizm'de her mevsim yeşil kalan ağaç ve bitkiler kutsaldır bu sebeple Yule gecesi her mevsim yeşil kalan bir ağacın kütüğü yakılır. Özel şaraplar ve çeşitli baharatlı içkiler içilir. Defne ve adaçayı başta olmak üzere bazı tütsüler sıkça kullanılır, yine renklerine göre mumlar yakılır. Çobanpüskülü, meyankökü ve adamotu bugünün özel bitkileridir. Bugüne ait bir diğer gelenek ise hediyeleşmek. İnsanlar birbirlerine hediyeler verir ancak bu hediyeler para ile satın alınmaz el emeği ile yapılır. Ağaçları onurlandırmak için üzerlerine süslemeler asılır ve bir Yule ağacı oluşturulur. Mevsim şartları gereği insanlar bugünü genelde evlerinde geçirir. Çeşitli ritüel ve büyüler yaparak kendilerini yeni bir yıla hazırlarlar. 21 Aralık yani Yule paganların yılbaşıdır aynı zamanda.
Eski Türklerde de Nardugan olarak geçen bugün güneşin doğuşu anlamına gelir ve Türk Mitolojisi'ne göre tüm insanların türediği ağaç olan Akçaçam Ağaçları'nı süsler altında şarkılar söyler dans ederlerdi.
Hristiyanların Noel adı altında İsa’nın doğumunu kutlamaları aslında tamamen bir düzmeceden ibaret. 11. Yüzyılda kilise pagan inanışlarını ortadan kaldırmaya veya asimile etmeye çalışırken Yule festivalini kaldıramayacaklarını anlıyor ve bunu kendi dinlerine uyarlayıp ortaya Noel’i çıkarıyorlar. Olayın İncil veya İsa ile hiçbir alakası yok yani. Tıpkı Halloween/Samhain gibi. Sanırım Pagan inanışı olmasa Hristiyanların kutlayacak günü olmazdı.
Çam ağacı süsleme, hediyeleşme, çobanpüskülü gibi Noel ile özdeşleşmiş tüm simgeler aslında Yule festivaline ait.
İsimleri, inançları farklı olsa bile bugün aslında güneşin zaferi olarak kutlanıyordu. İnsanlara her sonun yeni bir başlangıç olacağına inandırıyordu.
Cassandra Eason bugünü çok güzel betimlemiş;
Bitki örtüsü bir kere daha büyüyecektir ve güneş de insanlara daha uzun ve sıcak günler verecektir. Biz de her şeyi yeni baştan yoluna koyabilmek için yepyeni bir şansa sahip olacağız.
Yule, Nardugan, Satürnalya, Dionysos ismi ne olursa olsun bugünün ana fikri, neyle karşılaşırsak karşılaşalım, önümüze ne çıkarsa çıksın, günler zor ve yorucu olsa bile güneş daima bizimle.
Yule hepimizin yoluna ışık tutsun, kutlu olsun.
Yorumlar
Yorum Gönder